Ogórki w Zalewie Ketchupowej na Zimę

4.75 (216 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis ten dostałam w zeszłym roku od babci razem ze słoiczkiem na posmakowanie,a w tym roku postanowiłam zrobić swoją porcję :-)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 słoików 500 ml

    3 kg ogórków
    2 łyżki soli
    ok.pół kg cebuli

    Zalewa:

    ketchup pikantny (480 g)
    4 łyżki z czubkiem przecieru pomidorowego
    2 łyżki z czubkiem pieprzu ziołowego
    1 szkl.oleju
    1 szkl.octu
    2 szkl.cukru
Wystaw ocenę:

4.75 (216 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Ketchupy Dodatki

Ogórki w zalewie ketchupowej na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki w zalewie ketchupowej. 1. Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na mandolinie,można również pokroić w grubsze plasterki,cebulę obrać i pokroić w drobne piórka,wrzucić do ogórków wymieszać,zasypać solą i jeszcze raz dokładnie wymieszać,odstawić na 2 godz.żeby puściły sok,po tym czasie odlać sok,i nałożyć ogórki z cebulą do wyparzonych słoików.
    Wszystkie składniki zalewy zagotować mieszając,zalewa będzie dość gęsta,zalać słoiki z ogórkami gorącą zalewą,ranty słoików wytrzeć ściereczką,mocno zakręcić.
    Pasteryzować ok.15 min.od momentu zagotowania się wody w garnku,następnie wyjąć słoiki na ręcznik,odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
  • Ogórki w zalewie ketchupowej. 2. Zimne wynieść do piwnicy.

Porady

Można zastąpić ketchup pikantny łagodnym,lub pominąć i dać wtedy więcej przecieru pomidorowego wedle gustu i smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować