Zaskakujące i bardzo smaczne połączenie czerwonej kapusty z pomidorami, w smakowym sosie majonezowym. Propozycja na sałatkę do obiadu, która niewątpliwie pięknie prezentuje się kolorystycznie.
Składniki:
600 g czerwone kapusty (1/3 średniej wielkości główki)
3 duże pomidory (łącznie 600g)
ocet 10%
Majonez smakowy:
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego lubczyku
6 łyżek majonezu
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Kapusta z pomidorem w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Majonez wymieszać z posiekanym czosnkiem, lubczykiem i przyprawami. Odłożyć do przegryzienia.
2.Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą, wlać 1 - 2 łyżki octu, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 min. Następnie odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. Pomidory pokroić na małe cząstki, dodać do kapusty. Dołożyć przygotowany majonez. Całość dokładnie wymieszać.
Komentarze