Ogórki małosolne z pokrzywą

0 (0 ocen)

Prosty przepis na ogórki małosolne - dobrze znane i lubiane. Do ich przygotowania, poza roztworem soli, potrzebne są liście pokrzywy i czosnek. Ogórki można zajadać już po 4 dniu przechowywania.

Składniki:

  • Na przygotowanie 2 słoików o poj. 0,9L:

    1 kg niedużych ogórków gruntowych
    4 ząbki czosnku
    1 nieduży pęczek pokrzywy
    1 L wody
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ogórki małosolne z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki małosolne z pokrzywą 1. Na dno obu słoików wyłożyć kilka liści pokrzywy. Słoiki naładować ogórkami, między którymi umieścić pokrojony na cząstki czosnek - po 2 ząbki na słoik. Ogórki przekryć warstwą liści pokrzywy.
  • Ogórki małosolne z pokrzywą 2. Sól rozpuścić w wodzie, roztwór rozlać do słoików, zakręcić. Słoiki trzymać w temp. pokojowej. Ogórki są gotowe do spożycia po ok. 4 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pokrzywa Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: pokrzywa w kuchni - 12 sprawdzonych przepisów

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować