Pokrzywa była znana od pokoleń jako składnik wzmacniający skórę, włosy i paznokcie. Dzięki regularnemu piciu naparu z pokrzywy polepszał się wygląd cery. Dla osób, które nie lubiły ziołowego smaku polecano mycie włosów w pokrzywie. Polecamy aż 13 pomysłów na potrawy z pokrzywy.

Suszona pokrzywa czy młoda pokrzywa?

Młoda pokrzywa zrywana prosto z łąki to produkt, który w kwietniu i maju rządzi w polskich kuchniach. Świeże listki pokrzywy najlepiej zrywać w ogrodowych rękawiczkach i transportować w wiklinowym koszu, aby zbyt szybko nie zwiędły i nie uległy uszkodzeniom. Umyte dokładnie suszymy za pomocą ręcznika papierowego i używamy zgodnie z kulinarną fantazją.

Sezon na pokrzywę warto wykorzystać do przygotowania zapasów. Suszenie to tylko jeden ze sposobów na zachowanie właściwości pokrzywy na dłużej. Pokrzywa ususzona w piekarniku lub w ciepłym i zacienionym miejscu posłuży jako idealna baza do naparu z pokrzywy. Smak pokrzywy możemy zamknąć w przetworach – pesto z pokrzywy można wykorzystać do przygotowania bruschetty czy dań z makaronu.

Szybkie potrawy z pokrzywy, czyli przekąski

Soczyste liście pokrzywy idealnie pasują do wiosenno-letniej sałatki. W połączeniu z nowalijkami i lekkimi dressingami będą miłą odmianą po ciężkim, zimowym jadłospisie. Pokrzywę możemy podać na śniadanie – jajecznica z pokrzywą będzie z pewnością zaskoczeniem dla domowników. Inna potrawa z jajek to omlet z pokrzywą - pasuje na różne posiłki. A do przekąszania idealne będą bułeczki razowe z dodatkiem pokrzywy - zaskakujące i pyszne. 

Pokrzywa na obiad

Wracając do smaków z dzieciństwa, warto przetestować przepis na zupę pokrzywową – do wyboru jest wiele opcji, takich jak zupa-krem z pokrzywy czy zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną. Jeśli jednak mamy ochotę na danie obiadowe z pokrzywą w roli głównej – postawmy np. na pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą lub wiosenne mielone z pokrzywą. Możemy zrobić potrawkę z pokrzywy i dorzucić do niej takie składniki, jakie akurat mamy w lodówce - od mięsa przez warzywa. Pokrzywa nie zdominuje, a podkreśli smak innych produktów. 

Potrawy z pokrzywy na słodko

To na pewno Was zaskoczy, ale pokrzywa pasuje też do deserów. Podobnie jak szpinak używany jest w babeczkach i ciastach w stylu leśny mech, tak i pokrzywa może zachwycić w wersji na słodko. Przepisy na desery z tymi dzikimi liśćmi to m.in. babeczki kakaową z pokrzywą. Proste i bardzo sezonowe! A na cieplejsze dni - lody pokrzywowe. Trochę zbliżone do domowych lodów miętowych, ale w naszej pięknej, polskiej wersji. Słodki dodatek - nie tylko do herbaty - to syrop z pokrzywy. Warto zrobić kilka zapasów słoiczków do domowej spiżarni.