Suszona pokrzywa czy młoda pokrzywa?

Młoda pokrzywa zrywana prosto z łąki to produkt, który w kwietniu i maju rządzi w polskich kuchniach. Świeże listki pokrzywy najlepiej zrywać w ogrodowych rękawiczkach i transportować w wiklinowym koszu, aby zbyt szybko nie zwiędły i nie uległy uszkodzeniom. Umyte dokładnie suszymy za pomocą ręcznika papierowego i używamy zgodnie z kulinarną fantazją.

Sezon na pokrzywę warto wykorzystać do przygotowania zapasów. Suszenie to tylko jeden ze sposobów na zachowanie właściwości pokrzywy na dłużej. Pokrzywa ususzona w piekarniku lub w ciepłym i zacienionym miejscu posłuży jako idealna baza do naparu z pokrzywy. Smak pokrzywy możemy zamknąć w przetworach – pesto z pokrzywy można wykorzystać do przygotowania bruschetty czy dań z makaronu.

Pokrzywa na przekąskę, obiad i… deser

Soczyste liście pokrzywy idealnie pasują do wiosenno-letniej sałatki. W połączeniu z nowalijkami i lekkimi dressingami będą miłą odmianą po ciężkim, zimowym jadłospisie. Pokrzywę możemy podać na śniadanie – jajecznica z pokrzywą będzie z pewnością zaskoczeniem dla domowników. Wracając do smaków z dzieciństwa, warto przetestować przepis na zupę pokrzywową – do wyboru jest wiele opcji, takich jak zupa-krem z pokrzywy czy zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną. Jeśli jednak mamy ochotę na danie obiadowe z pokrzywą w roli głównej – postawmy np. na pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą lub wiosenne mielone z pokrzywą.