Ogórki kiszone – najprostszy przepis

4.48 (187 ocen)

  • 30 min

Ogórki w tym roku są wyjątkowo dorodne. Sypią się jak z rękawa, a ja dzięki temu mogę uzupełnić swoje zapasy na zimę bez obawy, że mi ich zabraknie bądź będę musiała szukać kogoś od kogo zakupię je, ale z pewną obawą gdyż nie ma to jak swoja własna uprawa. Dzisiaj z samego rana poleciałam, by podebr

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki :

    ogórki
    liście wiśni bądź porzeczki (1 liść na 1 słoik)
    ziele angielskie
    gorczyca
    korzeń chrzanu
    czosnek w ząbkach
    koper

    Zalewa :

    Zalewę do ogórków kiszonych zawsze robię w tej samej proporcji, a jej ilość zależy od tego ile słoików na raz przygotowujemy.

    1 litr wody
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone – najprostszy przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy.
    Umieszczamy ciasno w słoikach.
    W środek wkładamy koper, listek wiśni bądź porzeczki, oczyszczony chrzan i czosnek (ząbek czosnku na słoik o pojemności 1 litra).
    Na koprze układamy ponownie ogórki.
    Dodajemy do każdego słoika 2-3 ziarna ziela angielskiego oraz gorczycę.
    Ogórki zalewamy zalewą.
    Zakręcamy słoiki.
    Ogórki muszą odstać 7-10 dni.
    Dopiero po tym czasie znoszę je do piwnicy.
  • 2. Zalewa :

    W 1 litrze wody rozpuszczam 1 łyżkę soli.
    Mieszam aż sól się rozpuści.
    Zalewą zalewamy ogórki.
    W zależności od tego ile ogórków przygotowujemy zmienia się proporcja zalewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować