Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

5 (180 ocen)

Nowa odwrócona wersja ciasta z jabłkami. Dodatkowo zrobiłam bitą śmietanę i oprószyłam pachnącą i pyszną przyprawą do dań słodkich.

Składniki:



  • 4-5 szt jabłek
    przyprawa do dań słodkich w młynku
    4 łyżki cukru waniliowego
    Biszkopt
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    szczypta soli
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Bita śmietana
    0,5 l kremówki
    2-3 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fix

Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć przyprawą do dań słodkich i posypać cukrem waniliowym. Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i cały czas miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka, równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na160 stopni z termoobiegiem i piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier puder, wsypać śmietan fixy i chwilkę miksować do połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na jabłkach. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć przyprawą do dań słodkich.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować