"odchudzony" śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuść kolorowe galaretki w zmniejszonej ilości wody. Czynność tą należy wykonać wcześniej alby w chwili przygotowywania deseru galaretki był gotowe do pokrojenia.
2.Zagotuj 0,5 litra mleka z żelatyną i cukrem. Po chwili wrzenia dodać pozostałe mleko (tego już nie gotować). Tak przygotowaną mase należy odstawić do wystudzenia. Po ok 1h-1,5h masa zacznie tężeć.
3.Do tężejącej masy dodaj pokrojone galaretki. Całość szybko przelej do tortownicy. Zalej deser wystudzoną galaretką w ulubionym smaku. Do dekoracji można użyć truskawek lub innych sezonowych owoców.
Porady
Deser tyn przygotowałam na 59 urodziny mojego taty, który uwielbia smakołyki z galaretką. Cyfry wykonałam z galaretki rozlanej na plaskie naczynie, po wycięciu ułożone na deserze zalałam galaretką.
Komentarze