Niezwykła tarta z suszonymi grzybami i kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna i aromatyczna tarta , pachnąca grzybami. Idealna z barszczem czerwonym.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1 i 1/3 szklanki pszennej mąki (20 dag)
    10 dag zimnego masła
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
    1 czubata łyżka cukru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Nadzienie:
    3/4 kg kiszonej kapusty
    1 cebula średniej wielkości
    spora garść suszonych grzybów
    4 łyżki oleju
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    2 łyżki sosu sojowo-grzybowego

    do posmarowania:
    odrobina rozkłóconego żółtka


    Tortownica bądź okrągła blaszka o średnicy 30cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Niezwykła tarta z suszonymi grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby opłucz w wodzie . Przełóż go garnka, zalej 3 szklankami wody, gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie.
  • 2. Jeżeli Kapusta jest kwaśna-płukac ją pod zimną wodą.Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy 4 szklanki wody i gotować na średnim ogniu do momentu aż będzie miękka-lecz chrupka. Dodać do kapusty wodę z gotowania grzybów.Odparować płyn na dużym ogniu
  • 3. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, a grzyby w cienkie paski.
  • 4. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy kapustę oraz grzyby,mieszamy i trzymamy na średnim ogniu, az płyn odparowuje. Doprawiamy pieprzem (dość sporą ilość), solą i sosem sojowo-grzybowym.
  • 5. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.


    Mieszamy śmietanę z żółtkiem
  • 6. Na stolnicę przesiewamy mąke z proszkiem do pieczenia.Oddajemy sól oraz cukier.Wkrawamy masło.Wlewamy śmietanę wymieszaną z żółtkiem i wyrabiamy gładkie ciasto.Odłóż na godzinę do lodówki.
  • 7. Ciasto rozwałkować na grubość 4mm. Przenieśc na blaszkę ( ucinamy nadmiar ciasta), na ciasto wyłożyc papier do pieczenia i wysypać fasolę by obciążyć ciasto. Piec w piekarniku 10minut.
  • 8. Na podpieczone ciasto wyłożyć kapustę, wyrównać. Pozostale ciasto rozwałkować i wyciąć foremkami, położyć na kapuście.

    Piec w piekarniku 15minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować