Niezwykła tarta z suszonymi grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby opłucz w wodzie . Przełóż go garnka, zalej 3 szklankami wody, gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie.
2.Jeżeli Kapusta jest kwaśna-płukac ją pod zimną wodą.Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy 4 szklanki wody i gotować na średnim ogniu do momentu aż będzie miękka-lecz chrupka. Dodać do kapusty wodę z gotowania grzybów.Odparować płyn na dużym ogniu
3.Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, a grzyby w cienkie paski.
4.Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy kapustę oraz grzyby,mieszamy i trzymamy na średnim ogniu, az płyn odparowuje. Doprawiamy pieprzem (dość sporą ilość), solą i sosem sojowo-grzybowym.
5.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mieszamy śmietanę z żółtkiem
6.Na stolnicę przesiewamy mąke z proszkiem do pieczenia.Oddajemy sól oraz cukier.Wkrawamy masło.Wlewamy śmietanę wymieszaną z żółtkiem i wyrabiamy gładkie ciasto.Odłóż na godzinę do lodówki.
7.Ciasto rozwałkować na grubość 4mm. Przenieśc na blaszkę ( ucinamy nadmiar ciasta), na ciasto wyłożyc papier do pieczenia i wysypać fasolę by obciążyć ciasto. Piec w piekarniku 10minut.
8.Na podpieczone ciasto wyłożyć kapustę, wyrównać. Pozostale ciasto rozwałkować i wyciąć foremkami, położyć na kapuście.
Komentarze