(nie) zwykłe uszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski przesiać mąkę. Dodać jogurt, jajko, sól oraz wodę. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć aby "odpoczęło" na 30 minut.
2.Farsz:
Fasolę namoczyć na noc. Kolejnego dnia ugotować ją do miękkości i ostudzić.
3.Mięso mielone ugotować, ostudzić. Zmielić w maszynce o średniej wielkości oczkach. Mięso rosołowe także zmielić.
4. Zimna fasolę zmielić w maszynce i dodać do mięs. Marchewkę, pietruszkę oraz obrany ząbek czosnku także przepuścić przez maszynkę, dodać do reszty składników. Doprawić sosem słodko-kwaśnym i dobrze wymieszać.
5.Wykonanie:
Z ciasta uformować kulę. Podzielić ją na 4 części i następnie każdą rozwałkować na cienki placek. Szklanką wycinać krążki.
6.Na każdy krążek kłaść po około 1,5 łyżeczki farszu, zlepić ciasto składając na pół. Następnie złączyć oba końce i także zlepić.
7.Wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować około 2-3 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze rumienioną bułką tartą.
Smacznego!
Porady
Do farszu można użyć mięsa roslowego a także kotlety mielone które zostały z innego obiadu
Komentarze