Niby Dżem Z Melona I Jabłka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dlaczego niby dżem ponieważ konsystencja jego jest dość rzadka i bliżej mu do sosu niż do
dżemu, a będzie idealny do placuszków, naleśników czy do deserów oczywiście na chałeczkę też będzie można go dać ;)
Dżem powstał nie planowanie ponieważ kupiłam melon który po rozkrojeniu okazał się niedojrzały i mało słodki dlatego aby go nie wyrzucać przerobiłam go na coś pysznego ;)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4 słoiki 300 g
    1 melon może być niezbyt dojrzały (o wadze mniej więcej 1,2 kg )
    1 duże jabłko starte bez skórki
    1/2 cytryny
    1 opakowanie pektyn (takie na 2 kg )
    1/2 szkl cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Naleśniki

Niby dżem z melona i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Melona obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy starte jabłko, sok z cytryny oraz połowę z 1/2 szkl cukru. Gotujemy z około 30 minut oczywiście cały czas mieszamy.
    2. Po tym czasie całość blendujemy i wsypujemy pektynę wymieszaną z pozostałą ilością cukru dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodki dla nas, jeśli nie dodajemy jeszcze cukru i gotujemy ostanie 5 minut.
    Gotowy dżem nakładamy do wymytych i wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Melon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować