napoleonka z kaszy jaglanej

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Błyskawiczne ciasto z 3 składników. Smaczne, zdrowe i odchudzone ;) Zamiast tradycyjnego budyniu – najzdrowsza z kasz: kasza jaglana pełna żelaza, odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie.

  • 30 min

Składniki:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
    3,5 szklanki mleka
    można dodać cukier waniliowy do smaku lecz niekoniecznie
    herbatniki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Napoleonka z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy - zimną wodą - wrzątkiem - zimną wodą aby pozbyć się goryczki. Kaszę zalewamy 2,5 szklanki mleka i gotujemy na małym ogniu aż wsiąknie mleko. Jeśli decydujemy się na cukier to teraz można go dodać.
    1 szklankę mleka i ugotowaną kaszę miksujemy blenderem na gładką, budyniową masę.
    Dno formy do pieczenia wykładamy herbatnikami, na nich równomiernie rozsmarowujemy masę jaglaną i przykrywamy kolejną warstwą herbatników
    Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować