Napoleonka

0 (0 ocen)

Domowe ciasto francuskie, delikatny, waniliowy krem... Mój ulubiony deser!

Składniki:

  • Ciasto francuskie: 300g masła, 300g mąki pszennej, 1 jajko, ½ łyżki octu, woda (ciepła ok. 100ml)
    Masa budyniowa: 4 niepełne szklanki mleka, 4 żółtka, 2 jajka, 200g cukru, cukier waniliowego, po 4 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
    Dodatkowo: cukier puder do posypania

    Można kupić dwa gotowe ciasta francuskie.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Napoleonka

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:

    Przygotować ciasto francuskie. 300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę. Masę położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką w kwadrat lub rozwałkować. Zawinięte masło w folię wstawić do lodówki.
    W tym czasie z reszty składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką w kształt koła. Na środku ciasta położyć schłodzone masło. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.
    Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm (Należy wałkować zawsze w jednym kierunku).
    Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć we folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do zamrażalnika na 15min.
    Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt i ponownie złożyć jak list. Leciutko rozwałkować (tylko docisnąć wałkiem, aby ciasto było cieńsze), zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15min. Czynność tą powtarzać jeszcze 2 razy, wkładając za każdym razem ciasto do zamrażalnika na 15min.
    Ciasto rozwałkować, podzielić na dwa placki i piec każdy około 15min w temperaturze 220°C

    Wykonanie masy:

    3 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń przestudzić, ale jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. Na masie budyniowej ułożyć pocięte kwadraty. Całość posypać z góry cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki na około 5 godzin, aby dobrze się schłodziło.
    Ciasto najlepiej jest kroić ostrym nożem z ząbkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować