Nalewka z mrożonych malin z miodem

4.47 (159 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Już od dawna zastanawiałam się jaka wyjdzie nalewka z mrożonych owoców. W czasie przeglądu zamrażarki znalazłam resztki zamrożonych malin, więc postanowiłam spróbować... Efektem jest pyszny, aromatyczny trunek o pięknym kolorze :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mrożonych malin
    100 g płynnego miodu
    250 ml spirytusu 95%
    250 ml wody
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z mrożonych malin z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny umieszczamy w słoju, zalewamy płynnym miodem. Odstawiamy na 1-2 dni. Następnie wlewamy spirytus wymieszany z wodą. Odstawiamy na ok. 6 tygodni, od czasu do czasu potrząsamy słojem, aby wymieszać zawartość.
  • 2. Po upływie 6 tygodni odcedzamy nalewkę, odciskając płyn z owoców. Przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę. Odstawiamy na ok. 4 tygodnie.

Porady

Zamiast spirytusu z wodą można użyć 500 ml czystej wódki, nalewka będzie trochę słabsza, ale równie smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Spirytus Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować