Nalewka pigwowa z miodem

2.43 (7 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Domowa nalewka z owoców pigwy gruszkowej. Smaczna i aromatyczna, o pięknej jasnobursztynowej barwie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1-1,2 kg owoców pigwy gruszkowej
    500 ml spirytusu 95%
    700 ml wódki czystej 40%
    250 g płynnego miodu
Wystaw ocenę:

2.43 (7 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka pigwowa z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki. Umieszczamy w słoju o pojemności ok. 2,5 litra i zalewamy wódką i spirytusem. Odstawiamy na 5-6 tygodni. Po tym czasie zlewamy alkohol, a owoce zalewamy płynnym miodem. Odstawiamy na 4 tygodnie, od czasu do czasu potrząsamy słojem, aby wymieszać zawartość.
  • 2. Z owoców zlewamy wytworzony syrop i łączymy go z nalewem. Przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę, można również przefiltrować nalewkę przez filtr do kawy. Odstawiamy na kolejne 4 tygodnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować