Nalewka z mięty

  • wyświetlono: 1908 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Skuteczna w przypadku dolegliwości żołądkowych

  • 30min

Składniki

kilka gałązek świeżej mięty
1 litr czystej wódki
5 dag miodu
5 dag rodzynek
skórka cytrynowa otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka z mięty

  • 1. Cytryny wyszorować, sparzyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wrzucić do wyparzonego słoja. Dodać porwane listki mięty, wlać sok pomarańczowy i wódkę. Wymieszać, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie, wstrząsając często słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, dodać do niej miód i rodzynki. Zamknąć i odstawić na miesiąc. Następnie przefiltrować, zlać do butelek, odstawić w chłodne miejsce na pół roku.
    Stosować w razie potrzeby w małych ilościach.

Porady

Jeśli nalewka postoi ponad rok, będzie miała bardzo delikatny smak i wspaniały aromat.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcimiętapomarańczacytrynasoknalewkaskórka

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka z granatów

Dodane przez: rena123

Nalewka z granatów

Mój kolejny nalewkowy eksperyment...

nalewka z rajskich jabłuszek

Dodane przez: rena123

Nalewka z rajskich jabłuszek

Wyśmienita nalewka o pięknym różowym...

Nalewka z pigwy

Dodane przez: emalitowska

Nalewka z pigwy "Pigwówka"

Przepis na tę nalewkę z pigwy pochodzi...

Nalewka aroniowa z miodem

Dodane przez: Paulina Nosek

Nalewka aroniowa z miodem

Cierpko - miodowa nalewka, o wspaniałym,...

Nalewka z jasnych winogron

Dodane przez: kuchnia ani

Nalewka z jasnych winogron

Nalewka ma śliczny jasno - bursztynowy...

Nalewka z czerwonej porzeczki.

Dodane przez: Świeca Urszula

Nalewka z czerwonej porzeczki

Polecam nalewkę z czerwonej porzeczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE