Nalewka orzechowa

1 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

W jesienne dni rozgrzeje i poprawi humor. Doskonała na spotkania rodzinne i w gronie znajomych.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr wódki czystej 40%
    1/2 litra spirytusu
    1/2 litra przegotowanej wody
    30 zielonych orzechów włoskich
    3/4 szklanki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka orzechowa 1. Orzechy siekam, zasypuje cukrem i odstawiam na tydzień aby puściły soki. Dodaje alkohole, wodę, mieszam, odstawiam do maceracji w słoneczne miejsce na 40 dni. cedzę i przelewam do butelek z ciemnego szkła. Odstawiam na 3 miesiące. Gotowe.

Porady

Zażywana od jednej do 4 łyżek dziennie, rozcieńczona w wodzie pomaga przy zatruciach, niestrawnościach, bólach i nieżytach żołądka, chorobach wirusowych przewodu pokarmowego, infekcjach bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować