Orzechówka - nalewka orzechowa

  • wyświetlono: 2004 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 2

Rewelacyjne lekarstwo na problemy żołądkowe.

MagdalenaS

Składniki

orzechy włoskie zielone - zbierane początkiem lata ( najlepiej maksymalnie do 20 lipca)- ok 2 litrowe słoiki
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
1 szklanka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Orzechówka - nalewka orzechowa

  • Orzechówka, nalewka orzechowa1. Orzechy myjemy i kroimy na ćwiartki ( najlepiej w rękawiczkach gdyż bardzo brudzą ręce). Wrzucamy do większego słoja.
  • 2. Orzechy zasypujemy szklanką cukru i zalewamy alkoholem ( orzechy powinny być całkowicie zatopione). Odstawiamy na miesiąc. Co kilka dni należy słój przemierzasz ( potrząsać) w celu rozpuszczenia cukru. Po tym czasie przecedzić nalewkę i przelać do butelki. Odstawić na ok 2-3 tygodnie. Im dłużej będzie stała tym będzie lepsza:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzuszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaorzechy włoskiezdrowienalewkaalkoholena żołądek

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka kakaowa

Dodane przez: Goszka

Nalewka kakaowa

Nalewka intensywnie pachnie kakao...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Nalewka lodowa

Trunek na pewno już gości u wielu...

Nalewka kawowa

Dodane przez: Marta Daszkowska

Nalewka kawowa

Nalewka kawowa to trunek dla cierpliwych,...

nalewka miętowa

Dodane przez: Jolanta KG

Nalewka miętowa

Mocno orzeźwiająca nalewka na bazie...

nalewka jeżynowa

Dodane przez: rena123

Nalewka jeżynowa

Pyszna domowa nalewka z jeżyn.

Nalewka pigwowa

Dodane przez: Futka

Nalewka pigwowa

Propozycja na smaczną i aromatyczną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE