Nalewka na jeżynach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jeżyna w tym roku dobrze obrodziła, słodkie i bardzo duże owoce, więc niezrobienie tak smacznej nalewki byłoby grzechem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg jeżyn
    600 g cukru
    0,5 l spirytusu 70 %
    700 ml wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Nalewki

Nalewka na jeżynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny przebrać, opłukać, osączyć.
    Przełożyć owoce do dużego słoja.
    Zalać spirytusem i wódką, odstawić słój w ciepłe miejsce na 14 dni, codziennie wstrząsać słojem.
  • 2. Po tym czasie zlać nalew, a jeżyny zasypać cukrem, zakręcić słój i odstawić na parapet na słońce do całkowitego rozpuszczenia się cukru, codziennie wstrząsać słojem.
  • 3. Następnie zlać sok z jeżyn i wymieszać go z nalewem, przecedzić przez gazę, rozlać do butelek i odstawić do piwnicy na 4 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Nalewka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować