Naleśnikowy serniczek z malinami i borówkami na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Kolejna moja propozycja na pyszny, zakręcony naleśnikowy torcik, tym razem sernik na zimno z malinami i borókami. Naleśniki są świetnym tematem kulinarnym i nie muszą być nudne… Oto mój pomysł na naleśnikowy sernik na zimno. Mimo że przygotowanie torcika jest dość czasochłonne ale naprawdę warto poczekać. Prezentuje się przepięknie, a smakuje rewelacyjnie. Wspaniała propozycja np. na urodzinowe przyjęcie dla dzieci i nie tylko. Torcik przygotowałam w foremce o średnicy 18 cm.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki na naleśniki :
    1 szklanka mleka,
    ½ szklanki wody mineralnej gazowanej,
    ok. 160 -170 g maki pszennej,
    2 łyżki oleju rzepakowego ,
    2 jajka,
    1 łyżka cukru trzcinowego,
    szczypta soli,
    2-3 krople aromatu śmietankowego,
    masa do posmarowani naleśników:
    100 ml gorącej wody,
    200 g twarogu sernikowego,
    galaretka malinowa ( poziomkowa, truskawkowa),
    oraz:
    1 galaretka malinowa lub truskawkowa (może być również inna galaretka) ,
    500 g twarogu sernikowego,
    ok.100 ml gorącej wody,
    łyżeczka żelatyny,
    maliny, borówki do dekoracji (mogą być również inne owoce- świeże lub mrożone),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Naleśniki

Naleśnikowy serniczek z malinami i borówkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki łączymy razem do uzyskania głodniej masy. Smażymy na patelni naleśniki aż zużyjemy całe ciasto. Z podanej ilości wychodzi mi ok. 6-7 naleśników. Naleśniki wykładamy każdy na osobnym talerzu.
    masa do posmarowani naleśników:
    Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Galaretkę mieszamy z serem do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Gdy zacznie lekko tężeć wykładamy na usmażone naleśniki, tak by pokryła cały naleśnik widoczną warstwą. Tak przygotowane naleśniki wstawiamy do lodówki aż galaretka stężeje, następnie zwijamy w ruloniki i ponownie wstawiamy do lodówki na około 10-15 minut. Po tym czasie naleśniki kroimy w talarki o szerokości około 3-4 cm.
    Pokrojone naleśniki układamy wkoło foremki, warstwa na warstwie.
    środek:
    Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Ostudzoną galaretkę dokładnie mieszamy z serem ( najlepiej mikserem) do uzyskania jednolitej masy. Gdy zacznie lekko tężeć wlewamy do środka naleśnikowych ślimaczków, wyrównujemy wierz, dekorujemy i odstawiamy do całkowitego stężenia na kilka godzin. Smacznego!

Porady

Torcik możemy przygotować dodając zarówno inną galaretkę jak i owoce- świeże lub mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Borówkowy serniczek na zimno

To może cię zainteresować