Naleśnikowy serniczek na zimno

0 (0 ocen)

Naleśniki są świetnym tematem kulinarnym i nie muszą być nudne… Oto mój pomysł na naleśnikowy sernik na zimno. Mimo że przygotowanie torcika jest dość czasochłonne ale naprawdę warto poczekać. Prezentuje się przepięknie, a smakuje rewelacyjnie...

Składniki:

  • Składniki na naleśniki :
    • 1 szklanka mleka,
    • ½ szklanki wody mineralnej gazowanej,
    • 160 -170 g maki pszennej,
    • 2 łyżki oleju rzepakowego ,
    • 2 jajka,
    • 1 cukier wanilinowy,
    • szczypta soli,
    oraz:
    • 1 galaretka malinowa lub truskawkowa (może być również inna galaretka) ,
    • gorąca woda do galaretki (wg opakowania),
    • ok. 60 dag serka o smaku waniliowym do serników,
    • 4-5 łyżeczek żelatyny,
    • odrobina gorącej wody do rozrobienia żelatyny,
    • maliny, truskawki do dekoracji (mogą być również inne owoce- świeże lub mrożone),

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Naleśnikowy serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy naleśniki. Oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie składniki łączymy razem tylko białka ubijamy osobno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Smażymy na patelni naleśniki aż zużyjemy całe ciasto. Z podanej ilości wychodzi mi ok. 6-8 naleśników. Naleśniki wykładamy każdy na osobnym talerzu.
    Żelatynę rozrabiany w odrobinie gorącej wody, studzimy i dodajemy do sera, mieszamy.
    Galaretkę zalewamy gorącą wodą (wg opakowania) i dokładnie mieszamy aż cała się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy będzie już zimna i zacznie lekko gęstnieć wykładamy na usmażone naleśniki, tak by pokryła cały naleśnik widoczną warstwą. Tak przygotowane naleśniki wstawiamy do lodówki aż galaretka stężeje. Naleśniki wyjmujemy, jeden zostawiamy na spód a pozostałe zwijamy w ruloniki i ponownie wstawiamy do lodówki na około 10-15 minut. Po tym czasie naleśniki kroimy w talarki o szerokości około 3-4cm. Całym naleśnikiem wykładamy dno formy, to co wystaje poza odcinamy.
    Pokrojone naleśniki układamy wkoło foremki, warstwa na warstwie. Do środka wlewamy ser a pozostały ser wylewamy na górę i całość wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gdy torcik stężeje dekorujemy go malinami lub truskawkami.
    Smacznego!

Porady

Wspaniała propozycja np. na urodzinowe przyjęcie dla dzieci i nie tylko. Torcik przygotowałam w foremce o średnicy 17 cm. Torcik możemy przygotować dodając zarówno inną galaretkę jak i owoce- świeże lub mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować