Naleśnikowy przekładaniec

0 (0 ocen)

Namiastka tortu z naleśników i masy z kaszy mannej oraz kukurydzianej z dodatkiem galaretki.

Składniki:

  • Naleśniki:
    14 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Masa:
    3 szklanki mleka
    4 łyżki kaszy mannej
    3 łyżki kaszy kukurydzianej drobnej
    2 opakowania galaretki wiśniowej (na 1/2 L wody każde)

    Dodatkowo:
    płynny miód do polania
    morwy z kompotu do obłożenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśnikowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśnikowy przekładaniec 1. Składniki przeznaczone na przygotowanie naleśników zmiksować i odstawić na około 15 min.
  • Naleśnikowy przekładaniec 2. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki (u mnie 8 sztuk - na patelni o średnicy 24 cm).
  • Naleśnikowy przekładaniec 3. Na masę mleko zagotować, wsypać kaszę manną i kukurydzianą - całość gotować 2 - 3 min, mieszając. Zdjąć z palnika i do gorącej kaszy wsypać oba opakowania galaretki - dokładnie wymieszać i odłożyć, by masa lekko ostygła.
  • Naleśnikowy przekładaniec 4. Naleśniki przełożyć masą i pozostawić w chłodzie, by masa całkowicie stężała.
  • Naleśnikowy przekładaniec 5. Gotowy przekładaniec najlepiej prezentuje się pokrojony jak tort. Każdą porcję polać miodem i obłożyć owocami.

Porady

Przekładańca można podawać również z dowolnym sosem do deserów, polać polewą kakaową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Morwy można zastąpić ulubionymi owocami, ewentualnie bakaliami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować