Naleśnikowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na przygotowanie naleśników zmiksować i odstawić na około 15 min.
2.Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki (u mnie 8 sztuk - na patelni o średnicy 24 cm).
3.Na masę mleko zagotować, wsypać kaszę manną i kukurydzianą - całość gotować 2 - 3 min, mieszając. Zdjąć z palnika i do gorącej kaszy wsypać oba opakowania galaretki - dokładnie wymieszać i odłożyć, by masa lekko ostygła.
4.Naleśniki przełożyć masą i pozostawić w chłodzie, by masa całkowicie stężała.
5.Gotowy przekładaniec najlepiej prezentuje się pokrojony jak tort. Każdą porcję polać miodem i obłożyć owocami.
Porady
Przekładańca można podawać również z dowolnym sosem do deserów, polać polewą kakaową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Morwy można zastąpić ulubionymi owocami, ewentualnie bakaliami.
Komentarze