Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w delikatnym sosie śmietankowym

3 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Świetny pomysł na obiad z wykorzystaniem naleśników.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:

    2 jaja
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    2 szklanki mąki
    sól


    Nadzienie szpinakowe:

    450 g mrożonego szpinaku
    270 g sera feta
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    pieprz
    gałka muszkatołowa

    Sos:

    200 ml śmietany 18%
    3 łyżki mleka
    2 jaja
    sól
    pieprz

    Ponadto:

    10 dag startego żółtego sera
    mielona słodka papryka
    olej
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sosy

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w delikatnym sosie śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie placki na odrobinie oleju.
  • 2. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na maśle.
  • 3. Szpinak dodać do cebuli, smażyć do momentu, aż się rozmrozi.
  • 4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku, przesmażyć razem.
  • 5. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 6. Fetę pokroić w drobną kostkę, dodać do farszu, wymieszać.
  • 7. Naleśniki smarować szpinakiem, zawinąć jak krokiety.
  • 8. Naleśniki ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania.
  • 9. Śmietanę wymieszać z jajkami i mlekiem, przyprawić solą i pieprzem.
  • 10. Przygotowanym sosem polać naleśniki .
  • 11. Posypać startym żółtym serem.
  • 12. Posypać słodką papryką.
  • 13. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować