Pulpety w delikatnym kremowym sosie chrzanowym to propozycja na smaczny i aromatyczny obiad-polecam.
40 min
Składniki:
500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 jajko
1\2 małej cebuli
1 bułka namoczona w mleku
sól, pieprz,
papryka słodka
2 małe ząbki czosnku
troche maki do obtaczania pulpetów
Sos CHrzanowy :
2-3 łyzeczki chrzanu ze słoiczka
200 ml gęstej śmietany
sól,
pieprz
2 łyżki mąki ziemniaczanej
koperek do posypania
natka piertuszki do ozdoby
Pulpeciki w delikatnym sosie chrzanowo -śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić.Dodać jajko,starta na tarce mała cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, oraz przyprawy i wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą wyrobić. Formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.Delikatnie obtaczać je w mąće.
Włożyć je do rondla, zalać wodą, lekko posolić i gotować ok 20 minut. Pulpety odcedzić a do wywaru w którym sie one gotowały dodać chrzan, śmietanę, mąkę ziemniaczaną .Całość doprawić i zmiksować na gładki sos.
Do sosu włożyc pulpety i całość 2-3 minuty pogotować
Komentarze