Naleśniki z twarogiem na słono

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Żytnio-pszenne naleśniki z nadzieniem z twarogu, ziemniaków, szynki i warzyw.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki (na 12 sztuk):
    Mąka żytnia - 200 g
    Mąka pszenna - 40 g
    Mleko - 300 ml
    Woda - 300 ml
    Jajko - 2 sztuki
    Sól - szczypta
    Olej - do smażenia
    Farsz:
    Ziemniaki - 4 małe
    Twaróg - 250 g
    Cebula - 2 małe
    Szynka -150 g
    Smalec ze skwarkami - 1 łyżka
    Szczypiorek - 1/2 pęczka
    Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z twarogiem na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mleka. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.

    Farsz:
    Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Na patelni podgrzewamy smalec ze skwarkami, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a szynka ładnie przyrumieniona. Mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Dodajemy posiekany szczypiorek, przyprawę do ziemniaków i pieprz do smaku (będzie potrzebne sporo).

    Naleśniki nadziewamy ciepłym farszem. Podajemy od razu.

Porady

Gotowe naleśniki można podpiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować