Żytnio-pszenne naleśniki z nadzieniem z twarogu, ziemniaków, szynki i warzyw.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Naleśniki (na 12 sztuk):
Mąka żytnia - 200 g
Mąka pszenna - 40 g
Mleko - 300 ml
Woda - 300 ml
Jajko - 2 sztuki
Sól - szczypta
Olej - do smażenia
Farsz:
Ziemniaki - 4 małe
Twaróg - 250 g
Cebula - 2 małe
Szynka -150 g
Smalec ze skwarkami - 1 łyżka
Szczypiorek - 1/2 pęczka
Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
Pieprz do smaku
Naleśniki z twarogiem na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mleka. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.
Farsz:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Na patelni podgrzewamy smalec ze skwarkami, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a szynka ładnie przyrumieniona. Mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Dodajemy posiekany szczypiorek, przyprawę do ziemniaków i pieprz do smaku (będzie potrzebne sporo).
Naleśniki nadziewamy ciepłym farszem. Podajemy od razu.
Komentarze