Naleśniki tak podane bez wątpienia znikną z talerza w oka mgnieniu:) W okresie letnim można dodatkowo do porcji naleśników dodać gałkę lodów!!!Sos karmelowy z bananem możemy wykorzystać do innych deserów- jest pyszny!
Składniki:
Ciasto:
• 1,5 szklanki mąki,
• 2 szklanki mleka,
• 2 jajka,
• 1,5 łyżki cukru,
• 1/4 łyżeczki proszki do pieczenia,
• Olej do smażenia
Sos karmelowy:
• 150 g cukru pudru,
• 1 szklanka śmietanki 30%,
• Około 1 płaska łyżeczka cynamonu,
• 3 banany
Naleśniki z karmelowym sosem i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mleko wlewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Na przygotowaną, rozgrzaną patelnię wylewamy porcjami ciasto smażąc naleśniki. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
2.Gotowe naleśniki składamy w trójkąty i porcjujemy po 3 na talerze. Polewamy sosem i podajemy.
3.SOS:
Na patelni rozpuszczamy cukier puder. Cały czas mieszamy.
4.Gdy będzie już płynny, a jego kolor będzie brunatny dodajemy powoli śmietankę. Najlepiej rozpuszczony cukier zdjąć z ognia i po 1 łyżce dodawać śmietankę, cały czas mieszając ( w przeciwnym razie cukier może się zbrylić).
Połączone składniki ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cynamon i chwilkę razem podgrzewamy, by sos nabrał pożądanej konsystencji (lekko lejącej).
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone dodajemy do sosu. Mieszamy.
Sosem polewamy naleśniki. Dekorujemy melisą i podajemy
Komentarze