Naleśniki z jabłkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne naleśniki pełne uprażonych jabłek z rodzynkami, do tego szybki sos czekoladowy i niedzielne ( i nie tylko ) leniwe śniadanie można zaczynać :D

  • 30 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 jajko
    2/3 szklanki mąki
    1/3 szklanki mleka
    2/3 szklanki wody gazowanej
    1 łyżka oleju
    Szczypta soli
    Prażone jabłka z rodzynkami
    2 jabłka
    1 łyżka masła
    2 łyżki rodzynek
    1-2 łyżki brązowego cukru
    Dodatkowo :
    1 łyżeczka masła
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z jabłkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłka można obrać, ja jednak ścieram je ze skórką ). Rodzynki zalewamy gorąco wodą, odstawiamy na 5 minut, odcedzamy.

    Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodajemy jabłka i prażymy je około 5-10 minut.

    Do jabłek dodajemy rodzynki i jeśli jest potrzeba dodajemy więcej cukru.

    W misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, jajko, mleko i wodę gazowaną tworząc jednolite gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy olej i szczyptę soli mieszamy i odstawiamy ciasto na minimum 15 minut. Patelnie spryskujemy oliwą, wlewamy porcję ciasta i smażymy 2-3 minuty, ciasto przekładamy na druga stronę i smażymy 2 minuty.

    Czynność powtarzamy.

    Na usmażone naleśniki wkładamy uprażone jabłka i zwijamy je w kopertę.

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobina masła, tak przygotowaną czekoladą polewamy naleśniki i serwujemy je gorące, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować