Warto zaskoczyć dzieci i zamiast tradycyjnych racuszków z jabłkami przygotować przez wszystkich lubiane naleśniki z tym pysznym owocem. Najlepiej sprawdzą się na ciepłe śniadanie lub kolację.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
250 ml mleka
1-1,5 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2-3 jabłka
masło klarowane do smażenia
cukier puder do oprószenia
Naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, mąki, jajek, szczypty soli i cukru przygotować ciasto naleśnikowe. Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, następnie każdą z ćwiartek pokroić na cztery części, tak, żeby powstały 1-2 cm grubości półksiężyce.
2.Na patelni roztopić łyżeczkę masła i równomiernie wylać ciasto naleśnikowe. Natychmiast wyłożyć przygotowane plastry jabłek w kształcie okręgu. Smażyć, aż spód naleśnika zbrązowieje. Następnie za pomocą talerza przewrócić naleśnik i chwilę podsmażyć na drugiej stronie. Smażyć do wyczerpania składników. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło.
Komentarze