Naleśniki z jabłkami

5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warto zaskoczyć dzieci i zamiast tradycyjnych racuszków z jabłkami przygotować przez wszystkich lubiane naleśniki z tym pysznym owocem. Najlepiej sprawdzą się na ciepłe śniadanie lub kolację.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml mleka
    1-1,5 szklanki mąki
    2 jajka
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    2-3 jabłka
    masło klarowane do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, mąki, jajek, szczypty soli i cukru przygotować ciasto naleśnikowe. Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, następnie każdą z ćwiartek pokroić na cztery części, tak, żeby powstały 1-2 cm grubości półksiężyce.
  • naleśniki z jabłkami 2. Na patelni roztopić łyżeczkę masła i równomiernie wylać ciasto naleśnikowe. Natychmiast wyłożyć przygotowane plastry jabłek w kształcie okręgu. Smażyć, aż spód naleśnika zbrązowieje. Następnie za pomocą talerza przewrócić naleśnik i chwilę podsmażyć na drugiej stronie. Smażyć do wyczerpania składników. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować