Naleśniki po rusku

4.49 (197 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Usmażyć 10 - 15 naleśników

    Farsz:
    ok. 1 1/2 kg ziemniaków
    25 dag sera białego
    1 cebula
    10 dag słoniny
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    sól
    pieprz

    Sos pieczarkowy:
    1/2 kg pieczarek
    1 cebula
    kostka rosołowa - warzywna
    2 łyżki masła lub margaryny
    200 ml śmietany 30%
    2 - 3 łyżki mąki
    ok. 700 ml wody


Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sos pieczarkowy Ser

Naleśniki po rusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Ziemniaki obrać, ugotować i razem z serem przecisnąć przez prasę do ziemniaków. Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć razem do zezłocenia się cebuli. Dodać do ziemniaków z serem. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Dobrze wymieszać.
  • 2. Sos pieczarkowy:
    Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i dusić do czasu aż pieczarki puszczą wodę. Dodać wodę, kostkę rosołową i chwilę pogotować. Śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos.
  • * 3. Wykonanie:
    Naleśniki posmarować farszem
  • * 4. i składać w trójkąty.
  • 5. Gotowe naleśniki, podawać polane sosem pieczarkowym i posypane natką pietruszki.

Porady

Zimne naleśniki można podsmażyć na margarynie i polać sosem (osobiście wolę takie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować