Naleśnik z piekarnika

4.5 (158 ocen)

Ciasto naleśnikowe pieczone w piekarniku. Jako sezonowy dodatek - dynia.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    4 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej (mineralnej lub źródlanej)
    8 łyżek mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    5 łyżek cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    200 g obranej dyni (miąższ)
    1 łyżka cukru cynamonowego do posypania
    olej do posmarowania papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśnik z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśnik z piekarnika 1. Dynię pokroić w kostkę i zblanszować (2 - 3 min) w wodzie z dodatkiem cukru do smaku. Dokładnie osączyć.
    Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksować około 3 min.
    Blachę (39 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia dodatkowo posmarowanym olejem. Na blachę wylać ciasto, na wierzch wyłożyć zblanszowaną dynię.
  • Naleśnik z piekarnika 2. Ciasto piec 25 min (180 - 200 st. C). Po upieczeniu posypać cukrem cynamonowym.
    Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować