Ciasteczka cynamonowe

4.5 (145 ocen)

  • 20 min

Pyszne ciasteczka, które z pewnością zasmakują każdemu. Najlepsze są świeże, do mleka lub kawy!

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    125g miękkiego (!) masła
    1/2 szkl. cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki cukru + 2 łyżki cynamonu (należy wymieszać)
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osobnej misce wymieszać mąkę, gałkę, proszek i sól. Do drugiej wrzucić masło z cukrem i ucierać, aż do uzyskania puszystości i białości, następnie wbić jajko, dodać cukier waniliowy i dalej miksować.
    Do ubitej masy wsypywać suche składniki, połączyć. Z masy formować kulki (o średnicy ok. 1,5 cm), obtoczyć je w cukrze wymieszanym z cynamonem, kłaść na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180st.

Porady

Masło musi być miękkie, w przeciwnym razie ciasto będzie się kleić i nie uformujemy kuleczek. Pomiędzy ciastkami należy zachować odstępy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować