Najprostszy biały barszczyk

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Pyszna, prosta i szybka wersja barszczu białego. W sam raz na pożywny obiad w środku zapracowanego tygodnia.

  • 60 min

Składniki:

  • -4 pętka kiełbasy białej surowej
    -2 opakowania barszczu białego w torebce
    -pęczek włoszczyzny: 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, biała część pora, natka pietruszki
    -10 ziemniaków
    -2 liście laurowe
    -4 ziarenka ziela angielskiego
    -1 szklanka śmietany 18%
    -3 litry wody
    -pieprz i przyprawa uniwersalna do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Najprostszy biały barszczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę gotujemy w 2,5 litra wody z listkami laurowymi i zielem angielskim około 20 minut. Kiedy się wyszumuje, wylewamy pianę i do garnka dodajemy białą część pora, seler w całości, 1 pietruszkę również całą i 2 marchewki podzielone na połowy. Gotujemy.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy 15 minut. W tym czasie pozostałe dwie marchewki i jedną pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do zupy. Gotujemy kolejne 10 minut.
  • 3. Barszcze białe rozrabiamy w 0,5 litra wody i wlewamy do garnka. Gotujemy przez następne 10 minut. Śmietanę wlewamy do miseczki. Zalewamy ją 1 łyżką wazową zupy i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Rozrobioną śmietanę powoli wlewamy do garnka ciągle mieszając. Gotujemy chwilę.
  • 4. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i przyprawa uniwersalna i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować