Najprostsze bezy

4.5 (150 ocen)

Nie ma chyba nic lepszego, niż tradycyjne, małe beziki wykonane samemu w domu. Wystarczy ubić białka, dodać kilka składników i upiec... Lecz jak wiadomo, potrafią być nieznośne :-) Polecam!

Składniki:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej!
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    200g. cukru/ cukru pudru
    kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy

Najprostsze bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną, błyszczącą i białą pianę (dobrze ubite białka to takie, które po odwrócenia miski do góry nogami zostaną na niej) Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, za każdym razem miksując, do momentu, gdy cukier się rozpuści. Na koniec do piany wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny (opcjonalnie). Delikatnie wmieszać do piany.
  • 2. Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe kształty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (bezy urosną!)
  • 3. Piec w 140st.C około 30-35 minut. Po tym czasie piekarnik uchylić i pozostawić bezy do całkowitego ostudzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Białka Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować