Najlepsze kruche ciastka z marmoladą

4.5 (194 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciastka, które prezentuję, są przepyszne, lepsze od tych kupionych w sklepie. Ich niewątpliwie dużą zaleta jest to, że są bardzo proste do wykonania, a przede wszystkim - znamy ich skład. Gorąco polecam. Ja i moja rodzina je pokochała.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 220 g masła, w temperaturze pokojowej
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    300 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    szczypta soli
    kilka łyżek twardej marmolady np. śliwkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Najlepsze kruche ciastka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować. Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę.
    Masę ciasteczkową przełożyć do maszynki do ciastek (można wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa, trzeba mieć jednak odpowiednią końcówkę lub rękaw cukierniczy).
    Blaszki do ciastek wyłożyć papierem. Na blachę wyciskać ciastka, następnie układać, nadając mu okrągły kształt. Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady.
    Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować