Kruche ciasteczka z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasteczka, które długo pozostają kruche i wilgotne. Smak mojego dzieciństwa. Często piekę je moim chłopcom.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
    60g cukru pudru
    1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli
    200g schłodzonego masła
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
    około 6-7 łyżek konfitury
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasteczka z marmoladą 1. Mąkę przesiać i połączyć suche składniki. Dodać starte na tarce zimne masło oraz żółtka. Wyrobić ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyciąć większe okręgi za pomocą szklanki. W połowie z nich wyciąć mniejsze okręgi za pomocą kieliszka. Nałożyć jedne na drugie i w miejscu wycięcia nałożyć gęsta marmoladę lub konfiturę. Białka można użyć do posmarowania ciasteczek. Piec około 30min w 180 stopniach.

Porady

Nie należy ciasta za długo wyrabiać gdyż nie wtedy ciasteczka nie będą już tak kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować