Najlepsze ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Witajcie!
Dostałam od Was sporo wiadomości z prośbą o przepis na to przepyszne ciasto. Nie dziwię się, bo jest wyśmienite. Jest wilgotne, puszyste i łatwe w przygotowaniu. Doskonale wpasowuje się w aurę panującą za oknem. Zimą, ciasto marchewkowe wzbogacone o kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir cudownie smakuje z kubkiem gorącej herbaty. Latem, to samo ciasto możemy przygotować bez dodatku korzennych przypraw i smakuje równie pysznie! Dopełniającą kropką nad 'i' jest kremowa puszysta polewa ( możemy jej też użyć do przełożenia ciasta). Cudownie łączy się z wilgotnym ciastem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 200 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
    * 2 jajka rozm. M w temperaturze pokojowej
    * 200 gramów tartej marchwi + do dekoracji
    * 200 gramów cukru najlepiej drobnego
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    * 150 ml oleju roślinnego
    * 75 gramów tartego jabłka
    * 50 gramów drobno siekanych orzechów włoskich + kilka do dekoarcji
    * 60 gramów wiórków kokosowych
    * 1 łyżeczka cynamonu
    * 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
    * 1/2 łyżeczki kardamonu
    * 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
    * szczypta soli

    * Przyprawy korzenne można ograniczyć całkowicie lub dodać jedynie cynamon.

    Składniki na polewę/krem do przełożenia:
    * 2 opakowania serka philadelphia 2x125 gramów można zastąpić też mascarpone
    * 100 gramów bardzo miękkiego masła
    * ok. 100-130 gramów cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Najlepsze ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z poniższych składników przygotowałam ciasto w formie o średnicy 24cm.
    Ponadto potrzebujemy:
    * formę o średnicy 24cm
    * mikser planetarny lub misę + mikser ręczny
    * dodatkową misę
    * tarkę
    * papier do pieczenia
    * wagę kuchenną
    * opcjonalnie: blender kielichowy do kruszenia orzechów

    Przygotowanie:
    W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 150'C grzanie góra/ dół. Spód formy wyścielamy papierem do pieczenia. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy i podwojenia objętości. Marchew oraz jabłko trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy miksujemy drobno lub siekamy ostrym nożem. Do ubitych na puch jajek dodajemy bardzo cienkim strumieniem 150ml oleju. Następnie dodajemy kolejno: tartą marchew, jabłko, siekane orzechy i wiórki kokosowe. Mieszamy całość łyżką - lub mieszamy mikserem na wolnych obrotach - tylko do momentu połączenia składników.

    W osobnej misy łączymy wszystkie suche składniki. Łączymy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Przekładamy do masy z ubitymi jajkami. Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest upieczone. Gotowe, pozostawiamy w wyłączonym, uchylonym piekarniku na ok. 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Przygotowanie polewy:
    W misie miksera łączymy masło z cukrem pudrem i serkiem philadelphia. Ubijamy na średnich obrotach. Gładką masę wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.

    Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat umieszczamy w formie, smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim blatem. Smarujemy drugi blat, dekorujemy orzechami i tartą marchewką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
    Smacznego!;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować