Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami bez wyrastania

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znalazłam przepis na ciasto drożdżowe bez wyrastania i postanowiłem je wypróbować.Ciasto po upieczeniu wyszło bardzo mięciutkie,gdy troszkę przestygnie jest takie półkruche.Ponieważ moje krzaczki porzeczek uginają się od owoców postanowiłam upiec z nimi to ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    2 dag drożdży
    2 łyżki śmietany 12 %

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło lub margaryna do posmarowania blaszki
    około 3 szklanki czarnych porzeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami bez wyrastania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy.Drożdże rozcieramy ze śmietaną.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder,dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców ,następnie wbijamy jajka,dodajemy roztarte drożdże ze śmietaną i zagniatamy ciasto.
  • 3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy go do blaszki posmarowanej masłem lub margaryną o wymiarach około 21 x 25 cm.
  • 4. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy owocami.Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
  • 5. Studzimy,wyjmujemy z blaszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować