Najlepsza na świecie tarta truskawkowa z kremem waniliowym

0 (0 ocen)

  • Średni

Choć był to mój kulinarny eksperyment - to wyszło, coś niezwykle pysznego, lekkiego, kremowego.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - masło: 0.5 opakowania
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko: 2 łyżki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    KREM WANILIOWY::
    - śmietana deserowa 30%: 1 opakowanie
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    +:
    - truskawki: 1 kilogram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Najlepsza na świecie tarta truskawkowa z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, cukier i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.
  • 2. Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; do ubitej śmietany dodajemy laskę wanilii (przekrawamy i dodajemy tylko ziarenka), cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie.
  • 3. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Ja robie to tak, że wałkuję duże koło, nakładam na formę i formuję ciasto.
  • tarta w piekarniku 4. Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy truskawki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około ½ godz.
  • tartaa 5. Po wyjęciu czekam aż się tarta ostudzi i dekorujemy truskawkami i cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować