Nadziewane filety z kurczaka

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Danie jest proste w przygotowaniu i ma oryginalny smak. To propozycja dla tych, którzy poszukują nowych i niecodziennych potraw.

Składniki:

  • ● 4 pojedyncze filety z kurczaka
    ● 1 łyżka płatków migdałów
    ● 1 łyżka rodzynek
    ● 1 małe jabłko
    ● 1 mała czerwona papryka świeża lub konserwowa
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 1 łyżka mąki
    ● olej do smażenia
    ● 2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziewane filety z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, oczyszczamy
    z tłuszczu, osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym i lekko rozbijamy tłuczkiem.
    Oprószamy solą i pieprzem i lekko rozbijamy tłuczkiem.
    Oprószamy solą i pieprzem.
  • 2. Jabłko myjemy, obieramy
    i kroimy w małą kostkę. Paprykę
    myjemy, przekrawamy na pół,
    wycinamy gniazdo nasienne,
    a miąższ kroimy w małą kostkę
    (paprykę konserwową również
    drobno kroimy). Do jabłka i papryki
    dodajemy rodzynki oraz
    migdały i mieszamy.
  • Nadziewane filety z kurczaka 3. Na każdy filet kładziemy łyżkę
    nadzienia i zwijamy roladki.
    Obtaczamy w mące i smażymy
    z obu stron. Podlewamy wodą
    i dusimy ok. pół godziny. Dodajemy
    przyprawe uniwersalna i zagęszczamy mąką
    wymieszaną z niewielką ilością
    wody i śmietaną.

Porady

● Smak farszu zmienimy, jeśli zrezygnujemy z papryki, a pozostałe składniki lekko oprószymy cynamonem. ● Filety możemy zapiekać ok. 1 godziny w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować