Nadziane udka z surówką marchwiowo-porową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Marchewki i por wymyć, osuszyć. 2 marchewki potrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić na pół talarki (troszkę pora zostawić do surówki).
2.Z udek wyciągnąć kości uważając żeby nie uszkodzić skóry. Udka w środku posypać czosnkiem granulowanym, papryką słodką, ostrą, tymiankiem.
3.Na patelni roztopić łyżkę masła, włożyć potartą marchew i por, podsmażyć. Dodać posiekaną papryczkę chilli oraz potarty imbir. Wystudzić. Do pory i marchewki dodać 1/2 kostki sera feta i dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić do smaku.
4.Kurczaka zwinąć i obwiązać nicią., aby w trakcie pieczenia się nie rozwalił.
5.Nafaszerowane udko natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką słodką, ostrą, przyprawą do kurczaka. Piec w piekarniku ok 35 min w 180*C na złoty kolor.
Surówka: 2 marchewki umyć,obrać, potrzeć na tarce o dużych oczkach. Resztę pora pokroić w drobną kostkę, dodać do marchwi, wymieszać. Dodać oliwę, sól, pieprz i cukier do smaku, dokładnie wymieszać.
6.Nadziane udko podawać gorące z surówką marchwiowo-porową posypaną resztą sera feta. Smacznego!
Porady
Kości z udek można wykorzystać do ugotowania wywaru na pyszną zupę.
Komentarze