Nadziane udka z surówką marchwiowo-porową

0 (0 ocen)

Pyszne udka nadziane marchwią, porą i serem feta, do tego pyszna surówka i mamy bardzo smaczny obiad

Składniki:

  • Składniki podstawowe
    4 duże udka
    4 marchewki
    3/4 kostki sera feta

    Składnik dodatkowy
    biała część pora

    Składniki robocze:
    1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
    1/3 łyżeczki potartego imbiru
    szczypta suszonego tymianku
    przyprawa do kurczaka
    papryka słodka
    papryka ostra
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka oliwy
    1 ząbek czosnku
    czosnek granulowany
    sól
    pieprz
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dania główne Faszerowane

Nadziane udka z surówką marchwiowo-porową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowywanie produktów 1. Udka wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Marchewki i por wymyć, osuszyć. 2 marchewki potrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić na pół talarki (troszkę pora zostawić do surówki).
  • udko bez kości 2. Z udek wyciągnąć kości uważając żeby nie uszkodzić skóry. Udka w środku posypać czosnkiem granulowanym, papryką słodką, ostrą, tymiankiem.
  • nakładanie farszu 3. Na patelni roztopić łyżkę masła, włożyć potartą marchew i por, podsmażyć. Dodać posiekaną papryczkę chilli oraz potarty imbir. Wystudzić. Do pory i marchewki dodać 1/2 kostki sera feta i dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić do smaku.
  • nafaszerowane udko 4. Kurczaka zwinąć i obwiązać nicią., aby w trakcie pieczenia się nie rozwalił.
  • Udko gotowe do pieczenia 5. Nafaszerowane udko natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką słodką, ostrą, przyprawą do kurczaka. Piec w piekarniku ok 35 min w 180*C na złoty kolor.
    Surówka: 2 marchewki umyć,obrać, potrzeć na tarce o dużych oczkach. Resztę pora pokroić w drobną kostkę, dodać do marchwi, wymieszać. Dodać oliwę, sól, pieprz i cukier do smaku, dokładnie wymieszać.
  • Gotowa potrawa 6. Nadziane udko podawać gorące z surówką marchwiowo-porową posypaną resztą sera feta. Smacznego!

Porady

Kości z udek można wykorzystać do ugotowania wywaru na pyszną zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Por Sery Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować