Pieczone udka z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka najlepiej dzień wcześniej posolić i natrzeć majerankiem, wtedy zyskują lepszy, intensywniejszy smak. Nie jest to konieczne, ale warto. Możemy mięso pozbawić skóry, żeby były mniej tuczące, ale nie da się ukryć, że chrupiąca, pieczona skórka z kurczaka to coś, czemu trudno się oprzeć. Udka układamy na blasze (z niewielką ilością oleju) lub w brytfannie (bez przykrywki) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
2.Ziemniaki obieramy lub tylko myjemy, jeśli są młode. Kroimy w kawałki mniej więcej 2,5x2,5cm. U nas w domu zawsze stoi w lodówce słoik z tłuszczem z pieczenia kurczaka. Jest idealny do ziemniaków, bo nadaje im dodatkowego smaku. Mało kto ma taki tłuszcz, więc można użyć oleju. Myślę, że świetnie sprawdziłby się też gęsi smalec. Ziemniaki układamy na blasze z tłuszczem i porządnie solimy. Wstawiamy do kurczaka po około 30 minutach pieczenia. Gdy zaczną się rumienić trzeba je przewracać. Pieczemy je ok. godziny, do czasu aż będą odpowiednio przyrumienione. Jeśli robimy mniejszą porcję, ziemniaki można dołożyć na blachę z kurczakiem, dzięki temu nabiorą smaku kurczaka. Ale przy dużych porcjach zazwyczaj jest na to za mało miejsca.
3.Do tego surówka z drobno poszatkowanej kapusty z tarkowaną marchewką, doprawionej majonezem, pieprzem i odrobiną cukru. Kapustę można przed wymieszaniem z majonezem posolić i pougniatać, wtedy będzie delikatniejsza.
Komentarze