Faszerowany kurczak to idealna propozycja na rodzinny obiad. Mięso dzięki glazurze jest delikatne i soczyste a farsz świetnie się ze sobą komponuje tworząc pyszne danie.
2 godz.
Składniki:
-kurczak ok.1,5 kg
-przyprawa do kurczaka,papryka słodka, sól,pieprz,czosnek granulowany
Farsz marchewkowo-porowy:
-2 średnie marchewki
-15 dag pora
-3 łyzki majonezu
-sól,pieprz do smaku
Farsz mięsny:
-50 dag ięsa mielonego wieprzowego
-1 duża cebula
-1 ząbek czosnku
-2 jajka
-2 łyżki bułki tartej
-przyprawa do mięsa melonego,sól,pieprz,ostra papryka
Kurczak z surówką porowo-marchewkową w glazurze majonezowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy ,osuszamy,wycinamy kości. Nacieramy przyprawa do kurczaka , odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
2.Farsz marchewkowo-porowy:marchewkę obieramy,płuczemy,ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w półplasterki, dodajemy
majonez , przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
3.Farsz mięsny: cebulę kroimy w kostkę,czosnek przeciskamy przez praskę ,wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski , przyprawiamy
o dokładnie mieszamy.
4.Glazura majonezowa: składniki mieszamy.
5.Kurczaka rozkładamy ,układamy pierwsze farsz mięsny oraz marchewkowo-porowy,zszywamy nicią kuchenną, nóżki związujemy.
Przygotowaną glazura smarujemy kurczaka, układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody.i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 80-90 minut.
Podczas pieczenia uważamy aby kurczak zbyt mocno się nie spiekł, możemy przykryć folią aluminiową.
Podajemy z ulubioynmi dodatkami.
Komentarze