Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami

0 (0 ocen)

Inna, ale równie pyszna odmiana łazanek

Składniki:

  • ok. 35-40 dag makaronu muszelki
    0,5 kg kiszonej kapusty
    1 nieduża marchewka
    1 czerwona cebula
    2 porządne garście grzybów suszonych
    2 łyżki oleju
    mielony kminek
    majeranek
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Przystawki Łazanki

Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby wypłukać, zalać gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Kiedy zmiękną, odcisnąć, pokroić w paseczki i nastawić do gotowania w wodzie, w której się moczyły.
  • 2. Kapustę, jeśli jest kwaśna, odcisnąć zachowując wyciśnięty sos. Może się przydać do dosmaczania potrawy albo do bezpośredniego wypicia. Kapustę drobniej pokroić.
  • 3. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  • 4. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać startą marchew i chwilkę razem smażyć. Następnie dorzucić kapustę i podgotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Podlać jeszcze trochę wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu, dopóki kapusta nie będzie wystarczająco miękka.
  • 5. Doprawić do smaku pieprzem, kminkiem mielonym, majerankiem i ewentualnie solą oraz odciśniętym wcześniej sosem z kapusty.
  • 6. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać do kapusty i wymieszać. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować