Co Wy na to, żeby podać ziemniaki w formie zapieczonego musu, o konsystencji niezwykle delikatnej pianki, a żeby było jeszcze ciekawiej - nadać mu leciutki posmak herbaty, doprawić też kurkumą dla smaku i koloru?
1 godz. 50 min
Składniki:
Składniki:
800 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
2 jajka
5-6 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka zielonej herbaty, bardzo polecam White Moon firmy Basilur bo ma niesamowity, mleczny smak (wybaczcie tę reklame, ale ten smak ma tutaj duże znaczenie)
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Mus ziemniaczany z zieloną herbatą i kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję w kawałki, lekko solę i zalewam wrzącą wodą. Do garnka wkładam saszetkę z herbatą, gotuję ziemniaki do miękkości. Odlewam wodę, wyjmuję herbatę. Ziemniaki duszę na bardzo gładką masę (lub przepuszczam przez maszynkę), dodaję olej rzepakowy i kurkumę, dokładnie ucieram łyżką i odstawiam do przestudzenia. Gdy masa jest letnia dodaję żółtka, doprawiam ją do smaku solą i pieprzem. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do masy ziemniaczanej i mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Foremkę (u mnie tortownica o średnicy 15 cm) dokładnie natłuszczam olejem rzepakowym i posypuję bułką tartą. Wykładam do niej masę, wyrównuję powierzchnię, widelcem robię wzorki na górze. Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na godzinę. Po tym czasie delikatnie nożem okrajam boki i za pomocą talerzyka odwracam formę, wyjmując mus.
Komentarze