Murzynek na migdałową nutę

5 (187 ocen)

Przepis na to ciasto jest u nas w domu od lat. Jest pyszne, mocno kakaowe i wilgotne.

Składniki:

  • kostka margaryny
    2 szkl cukru
    1/2 szkl
    wody
    3 łyżki kakao
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szkl mąki
    kilka kropel aromatu migdałowego

    Polewa:
    50g masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mleka
    3 łyżki kakao

    3 łyżki zmielonych migdałów
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Ciasto kakaowe Desery

Murzynek na migdałową nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić.
  • 2. Do masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy (11x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Polać ciepłą polewą i posypać migdałami.
  • 3. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu i lekko przestudzić.

Porady

Murzynek jest równie smaczny posypany wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować