Mule w sosie śmietanowo-cydrowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym to przepis Magdy Gessler.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli
    1 pęczek natki pietruszki
    2 bagietki

    Sos cydrowy:

    250 ml cydru wytrawnego
    250 ml śmietanki 30 %
    1 por (biała część)
    1 pieczone jabłko


    Sos beszamelowy:

    4 łyżki masła
    4 łyżki mąki
    750 ml mleka
    1 ser camembert
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mule w sosie śmietanowo-cydrowym 1. Sos cydrowy:
    Do garnka wlałem trochę wody i śmietanę. Dodałem drobno poszatkowany por i wlałem cydr. Gotowałem przez około 2 minuty, dodałem pieczone jabłka, zmiksowałem wszystko blenderem.

    Sos beszamelowy:
    Garnek ustawiłem na ogniu. Do garnka dodałem masło, mąkę, mieszałem do całkowitego rozpuszczenia się składników. Cały czas mieszając dolewałem po trochu mleka a na koniec wrzuciłem pokrojony ser camembert. Doprawiłem solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
    Oba sosy połączyłem ze sobą tzn. do gęstego sosu dodałem rzadki.
    Do przygotowanego sosu wrzuciłem wyczyszczone mule i gotowałem pod przykryciem przez około 5 minut. Podczas gotowania potrząsamy garnkiem, tak by wszystkie mule się otworzyły. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić.
    Na półmisek wyłożyłem mule, polałem obficie sosem i posypałem pokrojoną natką pietruszki.
    Podałem ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować