Mufinki z czekoladową czapeczką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mufinki szczególnie lubiane są przez dzieci, zjadane są często na ciepło z rozpływającą si czekoladą.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 200 gramów
    - cukier: 150 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 150 mililitrów
    - czekolada mleczna: 1 opakowanie
    - mąka: 380 gramów
    - kakao: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - dżem z czarnej porzeczki: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Mufinki z czekoladową czapeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, mleko i kakao rozpuść w rondelku, przestudź i dodaj żółtka - dokładnie wymieszaj.
  • 2. Białka ubij na sztywno. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną zawartością rondelka. Wszystko wymieszaj bardzo delikatnie.
  • 3. Papierowe foremki do muffinek ułóż w specjalnej formie i każdą z nich napełnij do połowy ciastem. Na każdą muffinkę nałóż 1 łyżeczkę dżemu. Dzięki temu muffinki zyskają na smaku jak i będą bardziej wilgotne.
  • 4. Mufinki włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  • 5. Po wyjęciu z piekarnika na każdą muffinkę nałóż 4 kostki czekolady, które pod wpływem gorącego ciasta powinny się lekko rozpuścić. Całość można posypać wiórkami kokosowymi lub migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować