MUFFINY ZE ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zapraszam na autorski przepis na puszyste, mięciutkie muffiny nadziewane śliwkami i obsypane kruszonką.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g śliwek
    2 jajka
    1 / 2 szklanki cukru kryształ
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 / 2 szklanki oleju
    200 ml mleka

    Posypka:
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu

    Kruszonka:
    65 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru pudru waniliowego lub cukru waniliowego kryształ
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka - Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto.
  • 2. Śliwki - dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę.
  • 3. Posypka - 2 łyżki cukru pudru z cynamonem przesiać.
  • 4. Ciasto - Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodać olej i mleko - wymieszać za pomocą różki (trzepaczki) lub łyżki. Do mokrych składników dodać sypkie składniki - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota! Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość. Do śliwek wsypujemy posypkę i obtaczamy śliwki. Do ciasta dodajemy śliwki wymieszane z posypką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.

    Piec 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować