Muffiny z szynką, fetą i papryką

0 (0 ocen)

  • 55 min

Muffiny z szynką, fetą i papryką to delikatna wytrawna wersjapysznych muffin które możemy zabrać ze sobą wszędzie.Sprawdzą się jako smaczne śniadanie czy pożywna przekąska w ciągu dnia.

  • 55 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
    1 czerwona papryka
    175 g sera feta
    100g szynki (użyłąm zrazowej ze wsi Buczkowice )
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 jajka
    130g masła
    1 szkl. mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny z szynką, fetą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne.
    Następnie kroimy na większe kawałki, układamy na blasze
    wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w nagrzanym do 180st.C
    piekarniku na kilka minut, by papryka się przypiekła.
    Po kilku minutach paprykę wyciągamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy pokruszony ser, pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę.
    W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajka i mleko.
    Dodajemy do miski z sypkimi składnikami i dodajemy rozpuszczone masło.
    Mieszamy łyżką do połączenia składników.
    Masa może mieć grudki, ale to nam nie przeszkadza.
  • 3. Przygotowaną masą wypełniamy muffinki ( które uprzednio natłuszczamy/wykładamy papierem do pieczenia).
    Pieczemy w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 20-30 minut.
    Upieczone muffiny ładnie nam się zrumienią.
    Zjadamy na ciepło bądź zimno.

Porady

Stan upieczenia możemy sprawdzić patyczkiem który musi być suchy po wyciągnięciu z muffiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Mąka Mleko Papryka Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować