Muffiny z ananasem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Cudownie się prezentują zasuszone w piekarniku kwiaty ananasa - wspaniałe jako dekoracja.

  • 2 godz.

Składniki:

  • MUFFINKI :

    25 dag mąki
    1/2 szkl. płatków owsianych
    15 dag cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajo
    80 ml soku z ananasa
    100 ml mleka
    1/2 szkl. oleju
    pokrojone w kostkę owoce ananasa z puszki

    KREM:

    2 żółtka
    1 szkl. mleka
    3 łyżeczki cukru
    cukier waniliowy
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 kostki masła

    PONADTO:

    ananas świezy
    płatki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce połączyć suche składniki na muffinki, w drugiej mokre. Dokładnie wymieszać, następnie polączyć.
  • 2. Formę na muffinki wylożyć papilotkami.
  • 3. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta, na to dać pokrojonego ananasa z puszki i przykryć ponownie ciastem, tak aby sięgało do 3/4 wysokości papilotki.
  • 4. Piec ok 25 min w 180 stopniach, do zezłocenia.
  • 5. Ugotować budyń ze składników na krem.
  • 6. Odlać trochę mleka na rozmącenie żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej.
  • 7. Resztę zagotować z cukrami, wlać rozmąconą masę jajeczną i ugotować budyń.
  • 8. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem na puch.
  • 9. Na wystudzine muffinkki wycisnąć szprycką porcje masy budyniowej.
  • 10. Połowę posypać płatkami kokosowymi.
  • 11. Ananasa obrać, oczyścić wszystkie pozostałości skórki z zagłębień.
  • 12. Tak przygotowanego ananasa pokroić na cienkie plasterki.
  • 13. Każdy plasterek odsączyć z nadmiaru soku ręcznikiem papierowym.
  • 14. Plasterki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 15. Suszyć w piekarniku z funkją termoobiegu w temperaturze 100 stopni obracając co 15 min.
  • 16. Po ok 40 minutach zmniejszyć temperaturę, żeby kwiaty się nie przypaliły na brzegach a dobrze dosuszyły się w środku.
  • 17. Kwiaty są gotowe, jeśli brzegi będą wysuszone, a środki jeszcze wilgotne.
  • 18. Aby nadać im kształt kwiatów nalezy włożyć je do formy na muffinki, aby się lekko podgięły.
  • 19. Pozostawić tak kwiaty na kilka godzin, by podeschły.
  • 20. Na reszcie muffinek ułożyć kwiaty ananasa, ale tuż przedpodaniem, by zbytnio nie namokły.

Porady

Na kwiaty najlepsza jest środkowa część ananasa. Kwiaty najlepiej sobie przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować