Muffinki z jeżynami, czekoladą i lukrem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Osobno mieszamy składniki suche, osobno mokre, następnie łączymy je ze sobą, dodajemy czekoladę pokrojoną w małe kawałki i mieszamy całość.
2.Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki nakładamy łyżeczkę ciasta, następnie po 2 jeżyny i znowu ciasto tak, by papilotka była wypełniona do 3/4 wysokości. Wstawiamy muffinki do piekarnika, pieczemy w temp. 180ºC przez 20 – 25 min.
3.Do miseczki wlewamy sok jeżynowy, dodajemy cukier puder i ucieramy lukier drewnianą pałką. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajemy jeszcze cukru, jeśli za gęsty, dolewamy soku. Upieczone i wystudzone muffinki dekorujemy lukrem, jeżynami i wiórkami czekoladowymi.
Komentarze